[vc_row][vc_column][vc_wp_text]

Benimle Çıkar Mısın 5 Hafta Ersel Demiral

Ziyaret ettiğiniz yerler
Omurilik Felçlileri Derneği Ataköy adresinde buluştuktan sonra, öğrencinin isteği üzerine sahil yolunu üzerinden Anadolu yakasına geçilerek Salacak Üsküdar’da bulunan Kız Kulesi’ne gidildi. Oradan Beylerbeyi Polisevi’ne gidilerek orada yemek yenildi. Oradan evlerine geri bırakıldılar.

Ziyaret edilen yerlerin engelliye uygunluk durumu nedir?
Salacak sahilde, kaldırıma çıkacak bir platform dahi yok idi. Bu nedenle araç yolundan hareket etmek zorunda kalmıştık. Buna ek olarak sahilde merdiven şekilde oturma yerleri mevcuttu. Ancak engellilerin arabaları ile inebileceği bir platform yoktu. Bu nedenle denize sıfır olarak oturma imkanımız olamadı. Kız Kulesi’ne ulaşım küçük bir iskeleden küçük deniz motorları ile yapıldığından onlara binip Kız Kulesi’ne geçme imkanımız olamadı. Engellilere uygun bir sistem halen oluşturulabilmiş değildir. Beylerbeyi Polisevi’nde ise engelli misafirimizin her alanı gezmesine imkan veren, sahile inmeye kadar olanak sağlayan bir zemin mevcuttu.

Ziyaret ettiğiniz yerlerle ilgili varsa sorunlar ve öneriler:
Salacak sahil yolunda yer alan kaldırıma çıkabilmeye imkan veren gerekli platformların oluşturulması ile deniz kenarına inilebilmesini mümkün kılacak zeminin hazırlanması gereklidir. Kız Kulesi’ne gidiş için oluşturulan iskelenin ve mevcut ulaşımı sağlayan botların engelli kullanımına uygun hale getirilmesi gereklidir. Gezi yolları ve benzi turistik alanların planlaması yapılırken engellilerin de bu planlara dahil edilmesinin uygun olacağına inanıyoruz.

Engelli aracıyla ulaşımda bir sorun yaşadınız mı?
Şahsi aracımız ile hareket ettiğimizden, toplu taşımada karşılaşılabilecek sorunlar ile yüzleşmedik.
Engelli çocuğumuzile diyalogda bir sorun yaşandı mı?
Hiçbir sorun yaşanmadı. Son derece dışa dönük, sevgi dolu,, konuşkan, esprili, samimi ve içtendi.
Refakatçi ile diyalogda bir sorun yaşandı mı?
Hiçbir sorun yaşanmadı.

Günün değerlendirmesini yaparsak sizi en etkileyen durum nedir?
Kız Kulesi’ni sadece fotoğraflardan ve televizyondan gördüğünü, İstanbul’da doğup büyümesine rağmen bugüne kadar yakından görme fırsatının olmadığını söyleyip, Kız Kulesi’ni ilk gördüğü andaki yüzünde oluşan o ifade ile gözlerindeki o sevinç ve onu dalarak uzun uzun seyretmesi beni en çok etkileyen anımız oldu.

Projeyi değerlendirirsek projenin devamlılığı için görüş ve önerileriniz nedir?
Proje bizim açımızdan farkındalık ve mutluluk yaratan harika bir çalışma oldu. Her iki taraf için de ileride geriye dönüp bakıldığında yüzde bir tebessüm oluşturacak anılar kısa süre için de olsa yaratıldı. Engelli engelsiz ayırımı yapmadan insan insana iletişim kurulabileceğini öğreten bir proje bu. İşte bu sebeplerle projenin devamlılığı kesinlikle büyük önem taşımaktadır. Bunun daha yaygın uygulanabilmesi için okul müdürlükleri ile iletişime geçilerek proje afişlerinin okul panolarına asılması ve okul müdürünün görevlendireceği öğretmenler aracılığı ile öğrencilerin daha yoğun bir katılımının sağlanabileceğini düşünüyoruz. Diğer sivil toplum örgütleri ile de aynı şekilde proje tanıtımının yapılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”4458″ img_size=”350×200″][/vc_column][/vc_row]