[vc_row][vc_column][vc_wp_text]

TOFD ‘Erişilebilir Mimarlığı’ Hedefliyor

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD), Sivil Toplum Destek Vakfı işbirliğiyle kentlerdeki mimari yapıların ve uygulamaların engellilere uygun şekilde tasarlanması konulu ‘erişebilirim çalıştayını’ 20 Mart Salı günü gerçekleştirdi. Altınbaş Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin yanı sıra belediye ve sivil toplum yetkililerinin katılımıyla TOFD Genel Merkezde düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı Ramazan Baş ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Ergönül yaptı.

Ramazan Baş: Herkesin Erişebileceği Bir Platform Kuracağız

Üniversite ve belediyelerin çalıştaya önemli destekler verdiğini söyleyen Ramazan Baş:  “Yıllarca erişemedik. Erişemememizin pek çok nedeni var. Zaman içinde çok yol kat ettik. Ancak bugün hala erişemediğimiz çok yer var. Biz artık platform oluşturma kararı aldık. Herkesin buluştuğu, çalıştığı ve fikirlerini paylaştığı bir platform olsun istiyoruz” diye konuştu. Baş, söz konusu platformdan herkesin faydalanabilmesini amaçladıklarını dile getirerek, bunun ilk adımı olarak çalıştayı düzenlediklerini kaydetti. Platformun tamamlandığında topluma en iyi şekilde hizmet vereceğini aktaran Baş, derneğin çalışmaları ve projeleri hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Sema Ergönül: Tasarım Rehberi Oluşturacağız

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Ergönül ise çalıştaya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Geçen ocak ayında erişebilirim sempozyumda bulunmuştuk. Şimdi ise çalıştayını gerçekleştiriyoruz. Projenin bir parçası olmaktan son derece keyif alıyoruz. Herkesin, her kesimden insanın konforlu yaşama ihtiyacı var. Engellilere yönelik bir tasarım rehberi oluşturmayı planlıyoruz. Birçok çalışmada sürdürülebilirlik adına yeşil bina, yeşil mahalle adı altında çalışmalarımız var. Bu konunun ayrıca ele alınması çok değerli. Ne kadar katkı verirsek o kadar mutlu olacağız.” Ergönül, erişilebilirliği “Her kesimden her insanın acaba gidebilir miyim, yapabilir miyim?’ Sorusunun olmayışıdır” diye tanımlarken, özellikle kamu binalarında erişilebilirlik yolunda adımlar atıldığını sözlerine ekledi.

3 Tartışma Grubu Oluşturuldu

Erişilebilirlik hakkında genel tartışma ve değerlendirmelerin yapıldığı çalıştayda, üç çalışma grubunda 12 kişilik tartışma grupları oluşturuldu. Çalıştayda deneyimsel paylaşımlar, referans yaklaşımlar ve uygulama alanları konulu üç tema işlendi. Deneyimsel paylaşımların moderatörlüğünü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Selami Çifter, raportörlüğünü ise Arş. Gör. Dilara Akçayır üstlendi. Referans yaklaşımların moderatörlüğünü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Aylin Ayna, raportörlüğünü ise Esra Turgut üstlendi. Uygulama alanlarının modertörlüğünü ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü Başkan Yrd. Doç. Dr. Şenay Çabuk, raportörlüğünü ise Serim Dinç gerçekleştirdi.

‘Erişebilirim Kılavuzu’ Hazırlanacak

İki gün süren çalıştay sonucunda, hem uzmanlar hem de kullanıcılar açısından erişilebilirlik konusunda farkındalığı arttırmaya yönelik çalışmaların yer alacağı “Erişebilirim Kılavuzu” hazırlanacak. Aynı zamanda engellilerin kullanabilecekleri mobil uygulamaların geliştirilmesine yönelik öneriler değerlendirilecek.[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”4621,4622″ img_size=”350×200″][/vc_column][/vc_row]